Czy warto jeść pieczywo bez glutenu?

 

Dieta bezglutenowa stała się popularnym trendem w ostatnich miesiącach, a niektórzy mogą nawet uznać ją za modę. Produkty bezglutenowe zaczynają coraz częściej pojawiać się na półkach sklepowych, ale większość ludzi wciąż nie ma odpowiedniej wiedzy, jeśli chodzi o wszystkie korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania diety bezglutenowej. Może ona przynieść wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa poziomu cholesterolu, promowanie zdrowia układu trawiennego i zwiększenie poziomu energii.

Zalety pieczywa bezglutenowego

pieczywo bezglutenoweGluten jest specjalnym rodzajem białka, które znajduje się w produktach spożywczych, takich jak zboża, niektóre ziarna i pszenica. Jednym z głównych celów glutenu jest utrzymanie nienaruszonej elastyczności żywności podczas fazy fermentacji. Wiele produktów przetworzonych i dostępnych do kupienia zawiera dużo glutenu, co jest niezdrowe. Nadmiernie przetworzone produkty spożywcze są niekorzystne, ponieważ zawierają chemikalia i sztuczne smaki. Na diecie bezglutenowej spożywa się o wiele więcej owoców i warzyw, ponieważ jest to żywność, która nie jest oparta na skrobi i prawie całkowicie bezglutenowa. Jedząc tylko produkty bezglutenowe, eliminuje się również niezdrowe oleje z diety, a także niezdrowe węglowodany znajdujące się w produktach chlebowych, takich jak pączki i ciasta. Eliminacja glutenu i stosowanie diety bezglutenowej może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, niektórych nowotworów i innych schorzeń zdrowotnych, takich jak cukrzyca. Pieczywo bezglutenowe może również pomóc ciału odeprzeć wirusy i zarazki, dlatego, że wiele spożywanych pokarmów zawiera przeciwutleniacze oraz niezbędne witaminy i minerały. Większość produktów spożywczych spożywanych na diecie bezglutenowej może pomóc w promowaniu zdrowego odchudzania, zwłaszcza jeśli przestrzega się zbilansowanej diety, która zawiera niezbędne białka, węglowodany i tłuszcz.

Korzyści z przejścia na dietę bezglutenową są ogromne, nawet dla osób, które nie cierpią na celiakię. Ale co najważniejsze, niesamowitą zaletą jest wyeliminowanie większej ilości  potraw przetworzonych. Osoby decydujące się na rozpoczęcie diety bezglutenowej, eliminują ze swojego żywienia produkty, które mogą zaszkodzić zdrowiu, takie jak żywność smażona czy desery o dużej zawartości cukru i tłuszczu.