Jelito wieprzowe – jak wykorzystać?

Dopiero przy samodzielnym przygotowywaniu kiełbasy lub innego produktu spożywczego można się przekonać o tym, jak wiele szczegółów ma tutaj duże znaczenie. Jest to także doskonała okazja, aby łatwo zrozumieć, jakie szczegóły mają wpływ na smak potrawy, bo w rzeczywistości będzie ich zdecydowanie więcej niż tylko poszczególne składniki. Wiele takich produktów wymaga na przykład dodatkowej obróbki termicznej. Tym bardziej że sprawia ona, iż mogą być potem znacznie dłużej przechowywane. Z produktami w jelitach wieprzowych nie ma problemu.

Co mogę umieścić w jelicie wieprzowym?

tanie jelita wieprzoweZ jelitami wieprzowymi najczęściej kontakt mają osoby zajmujące się masową produkcją kiełbas, czyli takie zatrudnione w masarniach lub innych miejscach tego typu. Nie oznacza to jednak, że tylko i wyłącznie one mogą z takich produktów korzystać, ponieważ wiem, że z zakupem jej nie ma teraz najmniejszego problemu. Tym bardziej że są one teraz sprzedawane w różnych długościach i średnicach. Będę ich potrzebował przede wszystkim, wtedy gdy zacznę samodzielnie wytwarzać kiełbasy i inne produkty tego typu, bo jeżeli chodzi o zakres zastosowań, to takie jelita bez wątpienia można uznać za uniwersalne. Wykorzystuje je do kiełbas przede wszystkim dlatego, że są przezroczyste i bardzo ładnie widać strukturę przygotowanej w ten sposób kiełbasy, a jak wiadomo, wygląd ma kolosalne znaczenie. Tanie jelita wieprzowe sprawdzą się doskonale przy produkcji pasztetów. Osoby, które jeszcze nigdy czegoś takiego samodzielnie nie wykorzystywały, powinny postępować ostrożnie, ponieważ dobrej jakości jelita są konserwowane w soli, którą należy wypłukać po to, aby nie zepsuć smaku kiełbasy lub pasztetu. Najlepiej będzie po godzinie moczenia takich jelit wylać wodę i wymienić ją na świeżą, ale należy pamiętać, że nawet temperatura ma tutaj znaczenie.

Trudno było mi w sposób jednoznaczny określić, ile dokładnie jelit będę w stanie zużyć przy moich działaniach, ale na szczęście po wykorzystaniu mogę pozostałości po prostu włożyć do lodówki w suchym pojemniku. Zakonserwowane w soli jelita mogą być z powodzeniem przechowywane długimi miesiącami i na pewno nie zmieniają swoich właściwości, które są potrzebne do tego, aby można było je z powodzeniem wykorzystywać. Kluczową właściwością jest tutaj przede wszystkim elastyczność. Dzięki jelitom wieprzowym powstają smaczne rzeczy.